Intellibox

  >  Intellibox   >  Lehetsz Te is “fejlesztő”!

Lehetsz Te is “fejlesztő”!

 

Gyakorló anyukaként újabban már kötőszóként úton-útfélen botlok abba a kifejezésbe: fejlesztés. Komplex fejlesztés, egyéni fejlesztés, korai fejlesztés és a pandémia eluralkodásával teret hódító otthoni fejlesztés. Csak hogy halmozzam az élvezeteket, foglalkozásom címere szintén fejlesztés.

Fantasztikus dolog, hogy nemcsak technikai téren növekszünk, de az oktatás megújítása kapcsán felfedezzük a kompetenciák fejlesztésének fontosságát, különböző módozatait, amelyek sokkal inkább a valós életre készítik fel gyermekeinket, mint a poroszos tudás sulykolása, melyre jelenlegi általános iskolarendszerünk épül. Aki teheti, külön foglalkozásra íratja be gyermekét, mert azt ígérik, amit az iskoláktól is várnánk: szárnyakat, melyekkel kibontakozhat, megoldásokat, melyekkel sikeres lehet.

Számos fejlesztő játék is áll már rendelkezésünkre, ömlik a reklámokból, hogy vedd meg, mert fejlesztő, a csomagoláson is rajta van, hogy ezt fejleszti, azt fejleszti…és lassan eljutunk arra a szintre, hogy csömörünk van a kifejezéstől: fejlesztő, elkezdjük tehernek érezni.

Igazunk is van, mert ismert jelenség, hogy a nyelvhasználatban túl gyakran, agyon ismételt kifejezések egy idő után elvesztik eredeti jelentésüket. Az Értelmező szótár szerint a fejlesztés egy olyan tevékenység, mely arra irányul, hogy valami fejlődjék, tökéletesedjék, kibontakozzék, de egy idő után mégis azt kezdtük el a kifejezéshez kapcsolni, hogy erre csak akkor van szüksége a gyermeknek, ha valamilyen problémája van vagy lemaradása bizonyos területeken. Olyan szavak homályosítják el értelmezésünket, mint szükség, probléma, lemaradás. Holott a fejlesztés nem (csak) erről szól.

 

Tegyünk egy próbát.

 

Cseréljük ki a fejlesztés szót TÖRŐDÉSRE.

 

Igen, csupa nagybetűvel.

 

Számomra ezt jelenti a játék, amely alkalmat ad arra, hogy gyermekemmel közös kalandra, felfedezésre induljak, miközben az esetek legnagyobb többségében mindketten fejlődünk azáltal, hogy én vele TÖRŐDÖM. Ugye mennyivel közelebb hozott ez minket a szó eredeti jelentéséhez?

Vegyük körbe hát magunkat fejlesztő játékokkal, de a jó indok által vezérelve: töltsünk minőségi időt a gyermekeinkkel, mert ez az, ami számít. A jó játék inspirál, kíváncsiságot ébreszt, közvetetten vezet el a megszerezhető tudáshoz, szinte láthatatlanul. Élvezni fogjuk, ahogy megtapasztalja a világot, rácsodálkozik az összefüggésekre, nincs ennél izgalmasabb egy gyermek életében.

Legyél Te is a részese mindennek, mert a fejlesztés nem csak a kiváltságosoké, hanem mindannyiunké. Válogass tudatosan a játékok között, vedd kezedbe az eszközöket, próbálgasd, fejtsd meg! Hidd el, ami Téged felcsigáz, az neki is tetszeni fog! Oszd meg velünk élményeidet, és Legyél Te is “fejlesztő”!

 

Bánki Edina